Når du handler med lande uden for EU, skal du bruge en varekode, der kan variere fra vare til vare. Få hjælp til at finde specifikke varekoder, toldsatser eller din ansøgning om bindende afgørelse (BTO) om en varekode.

Find varekoder med eVITA

Find toldsatser med TARIC


En varekode bruges i forbindelse med import eller eksport til at beregne tolden og til at indsamle handelsstatistik. Derudover benyttes en varekode også til at give toldlempelser eller ekstra told (antidumping). Der findes derfor mange forskellige varekoder.
En varekode skal bruges i al handel med lande uden for EU.

En varekode på en given vare består af 10 cifre, fx 8211.10.00.00 - knive i sæt.

Det er kun de første 8 cifre i varekoden, der skal anvendes i forbindelse med:

  • Eksport - til lande uden for EU
  • INTRASTAT - import til/fra andre EU-lande og eksport til/fra andre EU-lande.

Alle varekoder og toldsatser findes i Toldtariffen. Toldtariffen er et opslagsværk for alle, der beskæftiger sig med varehandel mellem lande i EU og lande uden for EU (tredjelande). Du kan benytte enten en fysisk udgave af Toldtariffen eller den digitale udgave, kaldet TARIC.

TARIC (Toldtariffen digital)

TARIC er en webudgave af toldtariffen. I TARIC kan du fx finde toldsatser, indførselsbestemmelser og valutakurser. Læs mere om TARIC (Toldtariffen) eller se TARIC-opslagsværket online.

Du kan også se mere i selve Toldtariffen.

eVITA

Har du endnu ikke kendskab til den specifikke varekode, du skal bruge, kan du med fordel benytte eVITA. Du kan også læse mere om det elektroniske søgeværktøj eVITA.
For visse varer er der truffet afgørelse om deres varekode - dem kan du finde i Tariferingsforordninger.

For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se den juridiske vejledning.