Årsopgørelsen er en oversigt over skatten for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad man har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat. Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor man kan se, om man skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. Har man betalt for lidt i skat, skal man betale restskat. Har man betalt for meget, får man overskydende skat udbetalt.

Hvis man vil se forventede indkomst, fradrag og skat for dette år, finder man det på forskudsopgørelse.

Danmark har et af verdens mest automatiserede og digitaliserede personskattesystemer. Selvom det måske ikke er noget, som man lægger mærke til i hverdagen, så bliver det tydeligt for de fleste, når årsopgørelsen kommer.

I alt bliver der for 2017 dannet ca. 4,6 millioner årsopgørelser på baggrund af 200 millioner automatiserede og digitale oplysninger.

Langt de fleste borgere har ikke ændringer til de informationer, der er fortrykt fra SKATs side. Faktisk er det kun 15% - eller ca. 700.000 skatteydere, der ændrer på de oplysninger, som fremgår af årsopgørelsen. De resterende ca. 3,9 millioner skatteydere har ikke ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen fra SKAT. Men selvom man typisk ikke har ændringer, er det vigtigt, at man tjekker tallene og sikrer, at det hele er med.

Borgerne betaler ca. 450 milliarder kroner hvert år i personskatter.

Følg årsopgørelsen på SKATs Twitter-profil: @Skattefar

Den 1. juli 2018 bliver SKAT erstattet af syv nye styrelser. Efter denne dato vil borgerne modtage forskuds- og årsopgørelser fra Skattestyrelsen.

Fik du svar på dine spørgsmål?

skat.dk er Skatteforvaltningens digitale indgang til selvbetjening og vejledning om skatter og afgifter