Du skal lave et regnskab over dine indtægter og udgifter. Du skal kun vise os regnskabet, hvis vi beder dig om det.
Indtægter, du skal tage med i regnskabet:
Indtægten i dit regnskab er den fulde leje, du modtager fra din lejer. Du skal medregne den reelle markedsleje, selvom den leje, du opkræver, er lavere end markedslejen. Det kan fx være, hvis du lejer ud til et familiemedlem. Du skal altid beskattes af det beløb, der svarer til markedslejen. Markedslejen er den husleje, du kan kræve, hvis du udlejer efter lejelovgivningens almindelige regler til en ikke nærtstående person.
Læs mere om forældrekøb og udlejning til familiemedlemmer.
Udgifter, du kan trække fra i regnskabet:
- Ejendomsskatter
- Vedligeholdelse
- Vand-, kloak- og renovationsafgifter
- Administration og revisorbistand til regnskabet
- Forsikring af ejendommen
- Skorstensfejer, snerydning og fejning
- Kontingent til grundejerforening
- Afskrivning af eventuelle tilslutningsafgifter
- El, vand og varme
El, vand og varme
Hvis lejeren betaler el, vand og varme som en del af huslejen, kan du trække det fra i dit regnskab. Beløbet skal samtidig lægges til den samlede lejeindtægt.
Hvis lejeren betaler særskilt for el, vand og varme, skal det holdes helt ude af regnskabet.
Renteudgifter
Derudover kan du trække renteudgifter som for eksempel prioritetsrenter og renter af vej- og kloakgæld fra i din kapitalindkomst på dit oplysningsskema, rubrik 117. Du skal kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du selv har boet der.
Vedligeholdelse
Du kan fratrække udgifter til vedligeholdelse, der er en følge af almindelig slid og ælde i den tid, du har ejet ejendommen, for eksempel udgifter til malerarbejde.
Udgifter til reparation af skader, som for eksempel frostsprængninger og fugtskader, kan du kun trække fra, hvis:
- De ikke er dækket af en forsikrings- eller erstatningssum.
- Skaden er sket, efter du har overtaget ejendommen.
- Ejendommen ikke forbedres i forhold til tilstanden umiddelbart før, skaden skete.
Der er praksis for, at du i de tre første ejerår højst kan fratrække istandsættelsesudgifter svarende til 25 procent af den årlige lejeindtægt for udlejede ejerlejligheder og 35 procent for udlejede en- og tofamiliehuse.
Intet fradrag for forbedringer
Du kan ikke fratrække udgifter, der bringer din ejendom i bedre stand, end den var, da du overtog den, for eksempel indlæggelse af centralvarme og nyt badeværelse.
Ejendomsværdiskat
Du skal kun betale ejendomsværdiskat, hvis du selv har boet i ejendommen eller har haft rådighed over den en del af året.
Det gør du ved at rette dit oplysningsskema. Vælg Vis ud for ejendommen og skriv, hvor mange dage din bolig har været lejet ud.