Dato for udgivelse
10 Apr 2017 14:37
Resumé

I morgen får 3,4 millioner borgere godt 17,1 milliarder kr. retur i overskydende skat. Se hvor meget, der udbetales i de enkelte kommuner. For op til 460.000 borgere vil den overskydende skat blive brugt til modregning i offentlig gæld. Gælden til det offentlige er ind til videre blevet nedbragt med 600 millioner kr.


SKAT udbetaler tirsdag den 11. april overskydende skat fra årsopgørelsen fra 2016. I alt udbetales godt 17,1 milliarder kr. til de cirka 3,4 millioner borgere, der har betalt for meget i skat i løbet af året. Pengene står klar på borgernes NemKonto den 11. april med mindre den overskydende skat overstiger 100.000 kr., eller man har gæld til det offentlige.

- I år udbetaler vi godt 17,1 milliarder kr. Det svarer i gennemsnit til 5.063 kr. til omkring 3,4 millioner borgere. Selv om det er dejligt at få penge tilbage, så er det jo udtryk for, at man har betalt for meget i skat i løbet af året. Derfor er det vigtigt, at man sikrer sig, at ens forskudsopgørelse stemmer, forklarer Jørgen Wissing Jensen, der er kontorchef i SKAT.

Mens borgerne i Rudersdal i gennemsnit får mest udbetalt, får borgerne på Bornholm gennemsnitligt mindst udbetalt. Se hvordan den overskydende skat fordeler sig på de enkelte kommuner.

Udbetalingerne sker på baggrund af ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen, som er indberettet frem til den 30. marts. Ændringer og tilføjelser, som indberettes efter 30. marts, vil medføre en ny årsopgørelse og evt. ny udbetaling eller opkrævning.

Hvis pengene mangler på kontoen
For knap 470.000 borgere vil den overskydende skat ikke være at finde på kontoen på tirsdag. Det kan der være tre grunde til:

  1. Gæld til det offentlige. Omkring 460.000 borgere eller deres ægtefælle har gæld til det offentlige og den overskydende skat vil blive brugt som afdrag på gælden. Ind til videre er gælden til det offentlige ved modregning i overskydende skat nedbragt med 600 millioner kr. for omkring 250.000 borgere.

  2. Hvis man skal have mere end 100.000 kr. tilbage i skat.

  3. Hvis man ikke har en aktiv NemKonto, fx hvis man lige har skiftet bank eller er under 15 år.

Har man gæld til det offentlige, vil den overskydende skat blive modregnet, inden en eventuel resterende overskydende skat udbetales. Modregningen sker løbende frem til slutningen af august. De berørte borgere skylder eksempelvis skat for tidligere år, licens, underholdsbidrag m.v.

Årsopgørelsen
Årsopgørelsen har ligget klar for 4,6 millioner borgere i TastSelv siden den 10. marts. Danmark har et af verdens mest automatiserede og digitaliserede personskattesystemer, og selvom det måske ikke er noget, som man lægger mærke til i hverdagen, så bliver det tydeligt for de fleste i forbindelse med årsopgørelsen kommer.

- Rigtig mange borgere har ikke noget at selvangive, da SKAT efterhånden får de fleste oplysninger automatisk. Men det er stadig vigtigt at kontrollere tallene og oplyse, hvis man har ændringer eller tilføjelser. Det fælder fx befordring, køb og salg af værdipapirer og lejeindtægter, siger Jørgen Wissing Jensen.

Ændrer man i årsopgørelsen via TastSelv, kan man med det samme se sin nye årsopgørelse, og derved også om ændringen betyder, at man skal betale mere i skat eller have penge tilbage. Sidste frist for ændring af årsopgørelsen er den 1. maj 2017.

Se Om årsopgørelsen 2016 til pressen
Se også skat.dk/årsopgørelsen

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere, tlf.: 7222 1818