Dato for udgivelse
02 Aug 2011 10:11
Resumé

SKATs narkohund Chili har været til eksamen og kan nu være med i kampen mod ulovlige dopingstoffer.


Visning af billede: Chili

SKATs narkohund, Chili, er nu godkendt til også at kunne opsnuse dopingstoffer. Hun er således den første hund i Danmark, som er optrænet til at kunne opsnuse både narkotika og dopingstoffer. Chili er blevet godkendt af SKATs tilsynsførende med tjenestehunde, Bent E. Nielsen.

- Jeg er både glad og stolt over, at Chili kom igennem eksamen, og nu er godkendt til at lede efter både narko og doping. Hun er en af de første hunde i verden, der er godkendt til begge typer af stoffer, og hun bliver et vigtigt redskab i vores arbejde med at bekæmpe ulovlige dopingmidler i Danmark, siger Axel Grønkjær, tolder i SKAT.

Chili er 6 år og er hidtil blevet brugt i arbejdet med at finde narkotika ved grænseovergange, i lufthavne og i de internationale post- og kurercentre. Chili har været med til at finde mange både store og små sendinger af narkotika. Nu kan hun for fremtiden også være med til samtidig at finde skjulte dopingstoffer.

Chili indgår i SKATs landsdækkende projekt om doping, som omfatter en lang række aktiviteter i kampen mod doping. Der er for eksempel en række præventive tiltag som kampagner, foredrag på skoler og for fitnessinstruktører. SKAT har som led i kampagnen indledt et samarbejde med Anti Doping Danmark. 

Læs mere om projektet på skat.dk/doping og om nogle af de enkelte beslaglæggelser.

Yderligere oplysninger:Journalister: Specialkonsulent Axel Grønkjær, tlf. 25 44 06 15 eller SKATs pressefunktion tlf. 72 37 09 00Borgere og virksomheder: tlf. 72 22 18 18

Faktabokse:

Misbrugere i Danmark (skøn):

· 44.000 misbrugere af dopingmidler (Syddanmarks universitet 2010)

· 33.000 misbrugere af narkotika, hvoraf 11.000 alene er hashmisbrugere. (Sundhedsstyrelsen 2010).

Doping
Mange af dopingmidlerne er livsfarlige at indtage. Der ses mange både fysiske og psykiske skader af dopingmisbrug.

Det er som udgangspunkt forbudt at fremstille, indføre, udføre, købe, sælge, fordele eller besidde dopingmidler som anabole steroider, væksthormon, testosteron eller EPO. Det vil fx sige, at man ikke må tage disse dopingmidler med hjem, når man har været ude at rejse, og man må heller ikke bestille dem over internettet.

Det er Anti Doping Danmark, som står for dopingkontrol og dopingoplysning i Danmark, og SKAT varetager kontrollen af ind- og udførsel.