Vi anvender data til at give os værdifuld indsigt

Kristian
39 år
Specialkonsulent
BI & Analyse, Økonomi
København


I forskerverdenen lavede jeg ofte arbejde, som aldrig rigtig blev brugt til noget. I SKAT bliver mit arbejde altid brugt - og det gør en forskel. Det er altså super motiverende.

Jeg arbejder på kontoret for avanceret analyse, som er en del af Business Intelligence & Analyse. Oprindeligt er jeg uddannet ingeniør og har en ph.d. i optisk kommunikation. Omkring 2007 ville jeg ikke være forsker mere og blev ansat i BRF Kredit, som jeg i 2014 valgte at forlade til fordel for SKAT.

For os handler det om at finde datamønstre, som vi kan bruge til noget. Hvad kendetegner for eksempel de virksomheder, som bevidst ikke betaler den SKAT, de skal? Kan vi lave en statistisk model, der kan genkende bestemte mønstre og hjælpe os med at vurdere risikoen er for, at en given virksomhed ikke betaler den rigtige SKAT? Det er blandt andet sådan noget, jeg nørder med.

Her arbejder jeg blandt andet med avanceret statistisk modellering. Her i SKAT har vi så store mængder data, så man næsten ikke kan forstå det. Det kræver specielt hardware, specielle teknikker og - ikke mindst - at man tænker sig om. Man er simpelthen tvunget til at arbejde klogt, når man skal finde de rigtige løsninger i så massive datamængder. Det er rigtig sjovt. 

Det handler om effektivisering og om at bruge vores data smart, så vi kan lave nye løsninger, som letter arbejdet for andre i vores organisation samt for borgere og virksomheder.

Et andet projekt, jeg er inde over, handler om, hvordan vi kan lave en bedre og mere præcis forskudsopgørelse. Hvis vi, ved at bruge data på en bedre måde, kan sikre, at færre mennesker betaler for lidt eller for meget i SKAT, gør vi både os selv og borgerne en tjeneste.

Jeg kan både lide at løse komplekse og lette opgaver. Det er også fedt at kunne lave noget på et par timer, som måske kan spare en kollega for mange dages arbejde. Jeg kan i det hele taget godt lide at kunne hjælpe andre. Det er noget af det mest tilfredsstillende ved at arbejde i SKAT.


Arbejdsmiljøet, kollegerne og hele holdningen herinde er også et plus. Her er sådan en stemning af, at vi arbejder sammen for et fælles bedste. Det var ikke helt den samme fornemmelse, jeg havde, da jeg arbejdede i finansverdenen.

Har jobbet i SKAT påvirket mit privatliv? Ikke synderligt. Jo, mine venner og bekendte hyggesnakker måske ikke helt så meget om deres sorte rengøring længere. Når man arbejder i SKAT kan man godt blive opfattet som én, man skal passe lidt på. Folk finder dog ret hurtigt ud af, at jeg ikke er farlig. Og så de synes de for øvrigt, at det er lidt sejt, hvis jeg kan være med til at gøre SKATs tast-selv-løsninger endnu bedre og lettere at bruge.